Friday, April 30, 2010

::aQeel yg comel comot::

tiap kali mama papa balik umah je minggu ni msti cikAwe ngadu aQeel itu,Aqeel ini..muka tu dh comot..mana taknye kelmarin pipi tu berparut..luka sbb ape ntah..bila mama pegang tak sakit pun..semalam, bibir pecah gara2 duk berlari2 kejar k.isha..main tu tak hengat yg dia kecik lg..balik umah pun macam tu..asal naik motor kecik dia tu mula la nak buat stunt..berdiri la,buat willy la..papa kata ni mesti duk tengok abg2 main basikal kt luar..balik umah mulala nak cuba..sekarang dh pandai naik motor kecik tu..eksyen saje la..reverse la, ke depan pun laju lps tu pi langgar papa n mama..kalo kita tak layan jugak dia main, dia switch off tv..hish geram tul..;) anyway, he's still our adorable baby..blum ready jd abang ok..:) org kata kalo ada adik nnt dia ok la tak manja sgt..tp mama papa suka sgt dia manja2an lagi..;)

Thursday, April 22, 2010

p.e.n.a.t

seriusly said, this week, mama sgt kepenatan...ni tempias pilihanraya..semua kelam kabut je rasa..i hate driving...hahaha...boleh ke camtu?? tak suka drive time sesak2..dulu aman damai tp 2 weeks ini sgt penat drive dlm keadaan byk kenderaan..serius..selama ni saya pegi keje n balik keje dgn aman..now,kna bersesak2 dgn ntah dr manala sume manusia2 ini dtg..memeriahkn hulu selangor ni???huh,cpt2la korang balik..yela, kna kluar awal nk elakkan jam.kna lebih berhati2..kna alert dgn sign from polis trafik..macam2 aktiviti la program la yg pasti memenatkan..

bagusnye kalau skolah dekat kn..satu lg benda yg tertekan ialah tertekan tgk org isi borang tukar..tahan..tahan....nnt saya nk isi jugak ujung tahun ni pulak..hahaha...takmo isi skrg sbb komitmen saya dgn kerja masih byk..nanti tertinggal sekerat jalan tak best plak..tanggungjawab yg perlu dilaksanakan...

i need break..

p/s Aqeel, Mama tumpang blog Aqeel meluahkn perasaan..:)

Friday, April 16, 2010

::14 months::

Aqeel Haziq is 14 months now...apa yg dia dh pandai buat? macam2..yg plg obvious memanjat, ambil kunci and ajak papa keluar..."Paa, jommm kuar"...itu words yg sgt jelas disebut..hmm..mmg suka berjalan la budak ini..macam Mama n Papa jugak..

sekarang bila Papa Mama pegi kerja, kdg2 dtg mood baik tu, siap boleh lambai2 n salam lg..tp kalo pagi2 tu mood tak ok, nk mintak papa dokong, msti ngamuk aje setiap kali papa mama stat enjin keta..pandai tarik perhatian ye..

bila tengok dia main sendiri, mama cakap he's a big boy...papa pun selalu cakap macam tu..dia boleh main dgn blocks, masukkan ikut shape (minat sgt dgn green circle), tepuk tgn bila berjaya buat sesuatu...tp bila mama balik dr sekolah dh mlm, dia pun dh mula kerinduan dgn nenen, mama rasa dia still my little baby...alalala...camne nk jd abg ni?? oh, dia sgt besar bila tgk dia kiss newborn baby Aisyah..baby Ecah pun nnt kna sayang dgn Abg Aqeel tau...

Mama plan nak stat mengajar Aqeel menulis properly..nak ajak Papa hunt for books this weekend...
____________________________________________________________________

SATURDAY, 17 APRIL - @MPH, OneUtama
Aqeel Haziq is hunting for books...Mama bought him several books n now he becomes a member of MKC..


video

Monday, April 5, 2010

::Asthma::

Sabtu 3/4/2010
Mama ada inhouse training+panitia meeting+data work on that Saturday at school..so,trpaksa tinggalkan baby with Papa,Maktok sbb cikAwe ada kenduri..pagi itu, Mama dengar Aqeel wheezing..aik,lain macam je bunyinye..pukul 4pg Aqeel bangun kejutkan Mama Papa sbb dia demam.jd Mama bagi ubat siap2..Demam dh kebah tp batuk n selsema makin menjadi plak.

balik dr sekolah Mama tgk Aqeel dgn monyoknye dlm dokongan papa...dada dia berombak2..pastu Mama cek pernafasan dia..sgt cepat..kami pun terus bwk ke klinik. so, doc pun kata Aqeel asthma..kna la amik gas..nebulizer..huhu..seksanya...tau jela Aqeel Haziq bukan paham lg tu ubat..sepanjang2 proses tu dia menangis,merengek...sampai 3 org kna pegang..Mama Papa n nurse..siannya ank Mama..napela tak kena pd Mama je..

mcm mana Aqeel Haziq boleh kna asthma??
genetic...yup, Mama mmg ada asthma..in fact masa pregnantkn Aqeel, Mama kna asthma n hav to take nebulizer almost every day for 3days..tp Mama start kna Asthma since 6years old..ms tu dh faham apa yg tak leh makan,tak leh buat..kna makan ubat...tapi Aqeel is too young to understand..dia tetap maintain nak main2,nak memanjat,nak berjalan,nak bercakap...bila sehat skit, tak tau nk berehat...

Handling infant with Asthma
selain makan ubat (doc prescribed ventolin syrup), Mama urut2 dada n belakang Aqeel dgn vicks..n bila batuk tepuk2 perlahan2 belakang dia..3days without susu botol..direct feeding when he wants..sebab, susu formula menyebabkn dia berkahak..then, bg Aqeel minum air suam..masa tido, tinggikan bantal supaya dia selesa bernafas.pastikan pengudaraan baik disekeliling dia..kipas tidak terlalu dekat tp pastikan berangin..sebab kalau panas menyebabkan dia lagi teruk.some of friends suggest madu campur air suam..tp Mama blum cuba lg..oleh kerana mama direct feed Aqeel so Mama pun berpantang makan benda2 berangin,sejuk n yg seumpamanya..bila makan ubat, ventolin kesannya badan akan shaking, sweating..so, Mama bukak baju supaya dia selesa.

Alhamduillah he's getting better but still on medication...

Thursday, April 1, 2010

::cakit peyut::

malam tadi baby Mama Papa ni melalak tak henti2 stat pukul 1pg..huh,mencabar tul..selalunya bila merengek2 dia pandai je cr nenen sendiri n trus sambung tido semula..tp mlm td, melalak tak ingat..sampai Papa terpaksa bangun switch on the light n dokong dia round bilik.dia berenti kejap pastu smbung melalak.Mama plak take turn dukung n try bg nenen..dia minum n tido blk..ingatkan dh ok..Mama assume dia mimpi nightmare..tuptup..pukul 2:30 dia melalak lagi..kalini non-stop..nenen pun takmo,hapa pun takmo..ah sudah.jenuh ni.,,ada ke hantu syaitan tertegor manja Mama Papa ni sbb kami keluar pegi kedai bli diapers abah tok sblm tu..

then,dh tak tau nk buat apa, Mama turun bwh carik minyak..mak tok pun suruh mama urut2 betis, kaki dia yg sejuk, n peyut dia..lps tu junjung dkt ats kepala..(perut dia letak ats kepala mama)..huh,semangat tul budak ni..yelah dh setahun nk junjung lg..lepas tu tiba2 Aqeel Haziq keluarkan bom...kuat lak tu..ropanye peyut dia kembung..fuh,,,sebaik shj dia kentut trus dia senyap.stop nangis n sambung tido blk..laaa....bertuah punya anak...

huh, panik btul Mama.yela, selama setahun ni tak pnah la dia melalak tiba2 tgh mlm mcm tu..rupanye perut kembung..tula Aqeel Haziq,lain kali bgtau la Mama Papa terang-terang..cakit peyut...Mama pun mencari2 punca perut Aqeel kembung ni.tya cikAwe apa yg dia mkn ptg tu, katanya sup petola n kubis..hmmm boleh jd jugak,..n ptg tu Mama pun ade mkn bubur kacang ijo..salah satu faktor nye..tp sbnrnye dh beberapa hari Mama terperasan perut dia bulat je..kembung la tu..mkn mcm2..sblm tu mmg nmpk dh sign dia kembung, asal minum susu je dia muak..

bgn tido pg td pun dia melalak lg sakit perut..mama urut2 then kentut lg..lps tu Mama bg dia minum gripe water..alhamdulillah nmpk better dh ptg ni.

si manja ni tido awl mlm ni..sebab selsema melalak byk sgt smlm..td berperang kejap suapkan ubat selsema..harap2 dia tido lena smpai pagi..