Thursday, December 9, 2010

::Abang Aqeel::



video
mula2 Aqeel buat ni..sebenarnya dia tgh sibuk mewarna.tiba2 ada iklan diapers dkt tv..lepas tu dia ambil PoohBear dan pakaikan CD..


video

telengkan kepala anda sikit ye..(kes malas nk edit dh)..lepas dia dh pakaikan CD(haruslah dgn bantuan mama n maktok) dia dgn usaha gigihnya telah menidurkan PoohBear dlm buai..

tapi Aqeel???tak tido tido jugak...


Friday, November 26, 2010

::vocab aqeel haziq::

Mama
Papa
Kakak
makTok
babah
tok
pah
ame
mmiau
dog
broom
bukak
tutup
air
hot
car
bas
tesco
tumpah
cu-cu

byk jgk yg dia dh bleh sebut tp yg disenaraikn ni yg paling clear la.

Tuesday, November 23, 2010

::budak yang tau duduk diam sikit2 aje::

saya suka senyum

saya budak baik

saya rasa nak tido


saya dah boring



saya geram




saya suka+confuse
aksi sedih, suka, geram....semuanya membuatkan mama geram dengan dia
..bertambah2 manja.....






::what's next,baby??:: bila hero melalak...

masa saya kecit...

sekarang dah besar!!!

membesarkan anak lelaki seorang ni mmg macam2 halnya...minggu ni saje macam2 hal berlaku..dari demam, sakit gatal2 sampai kepala luka berdarah..kelam kabut kami rasa..kata papa, takpelah..kalo kita tak lalui sekarang macam mana nak ada pengalaman...




rasanya harini paling mencabar..paling panik!!!...setelah seminggu duduk dengan mama papa, bersenang lenang, harini kami berdua pergi kerja..seperti biasa tinggalkan si drama king di rumah mamaAwe dia..mama ambil dia petang, dia dh mula cranky..duk tunjuk basikal nak ajak berjalan..baru nak amik basikal, papa pun sampai..terusla masuk kereta..jalan2 pusing2 kejap..okla dia bercakap pot pet pot pet..Car, Bas, Vroom vroom, tesco, bird..semuala yang dia nmpak tu dia bgtau..


Nampak kereta Myvi aje semua tu Car Mama..huhu...asal nampak lambang Perodua tu Mama..Jenuh Mama bagitau..itu ofis papa la Aqeel..Papa cari duit dekat situ, Mama tolong abiskan..hehehe..jangan marah ye Papa...Balik rumah, Mama ajak mandi dia punya la mengamuk macam kena rasuk...nilah budak manja..sebenarnya dia tunjuk tanda protes kena tinggal dari pagi tadi..hadoi...dah ok skit, mama ajak mandi..ingatkan dia lupa, tengah duk pakai baju ngamuk lagi..mama pun bagila nen..senyapla kejap..




kemudian, dah cool, mama tinggalkan dia dengan papa..duk kemas baju di bilik n nak buat assignment..sekali dengar dia melalak..mama pun turun nak tengok..dari jauh nampak darah tepi mata dia...punyala panik..mama rasa nak lompat je tangga dari tingkat atas tu..terus capai minyak gamat..masa tu papa blum perasan lagi anak dia luka.papa ingat dia cuma ngadu terhantuk kepala...Aqeel memanjat kerusi meja makan tapi harini dia tersilap langkah terjatuh dan terhantuk kepala..jatuhnya perlahan tapi kepala terhantuk..masa panik tu sempat sapu minyak gamat dgn bantuan uncle syamil & anjang yang panik tak tau nk buat ape jugak.




Papa trus salin seluar, capai kunci kereta terus dan bawak aqeel pegi klinik..kelam kabut!!!..panik!!! risaula kan takut apa2 serius..tapi aqeel naik kereta, bf trus senyap..darah masih tak berhenti..sampai klinik terus masuk ER dan drama king pun melalak lagi..MA tu kata macam kena jahit ni tp mama tanya takde cara lain ke..takkan nk jahit tgh melalak camni..pastu mama sumbat nen dia senyap then MA dtg semula kata kita pakai gluestitch je..mama lega..lagipun kalo jahit nnt ade scar dh tak encem la...dalam 10min tggu dia duk nenen, Aqeel tak mau stop pun..mama dah tau akal dia..dia takmo pun org tgk luka dia..pastu kami bedung dia dengan kain selimut besar, dan mulala sesi menggamkan luka tu..melalak satu klinik tu bergegar...huhuhu....




kemudian, keluar dr ER tggu turn nk jumpa doc dia sambung bf..tak kira..depan org ramai aqeel dh tak pedulik..jumpa doc, sekali lagi drama king berlakon..sampai doc yg tak tgk dia dkt ER td pun dh knal sbb suara dia..ni budak yg duk dlm ER td ye..melalak sangat, tu la...bila doc kata "Ok, takde apa..doc bagi ubat", dia pun cepat2 bye-bye nak balik..ish2...ade mana2 actor boleh lawan tak???? mama rasa blum lagi..itula kisahnya...alhamdulillah kami duduk kawasan yg banyak klinik dan paling penting 24hours..sebab tu mama takmo pindah mana2..





Tuesday, November 9, 2010

::expressing breastmilk after 8mos off::

Yes,itula realitinya.mama mula mengepam semula setelah 8bulan..8bulan ok...mula2 rasa tak yakin pun akn dpt lebih 1oz..dlm fikiran ni kalo dpt 1 pun jd la..kumpul2 dpt byk..tp hari pertama mama mengepam semula pukul 5pg mama dpt 3oz...3oz!!!!
Alhamdulillah...sangat2 bersyukur..dengan jumlah itula mama sangat teruja untuk terus mengepam supaya cukup utk bekalan aqeel haziq..mama akan pergi kursus induksi bulan depan..insyaAllah 3 hari..Aqeel blum penah berenggang dari mama jadi ini amat2 merisaukan kami semua..Papa pun merancang nak ikut mama pegi kursus bawat si tecit.InsyaAllah, stok bakal mencukupi selama 3hari dengan usaha dan tawakal kepada Allah.

Ya Allah, berikanku kekuatan dan ketabahan.murahkan rezeki susu untuk Aqeel Haziq..amin...

cerita sikit macam mana persediaan mama:
Makan sup lobak putih selalu.
Minum susu (tak dpt dinafikan lg)
Terus direct feed si manja

p/s Avent Manual pump sangat berjasa pada mama dan Aqeel..

Sunday, October 31, 2010

::back to CD::

What is the thing that sometimes that make us difficult to choose?? The Diapers!!

From the day he was born until today, we've tried so many dispose diaper brands..from the cheapest to the most expensive..

When, i started to change to cloth diaper, it was a very brilliant idea..save cost n environment too..However, we'r not fully Cd user. only at home.but i tried my best to wear Cd for him.

We do have problems with dispose diaper..

The first dd we tried on him was Pureen newborn dd.it was a "door gift" from the hospital. The design is just ok..however, we had chose Huggies at that time..

Then, we changed to Fitti Basic..but I dont like it very much because of the pattern. Aqeel Haziq was a chubby little baby at that moment with drumstick thigh, therefore he couldnt fit on certain dd. furthermore, the tape is not resealable. We tried Pampers; the famous brand of dd but i noticed when my baby pee on it, the smell was really disgusting. we have tried Petpet but the tapes was not refastenable at that time.. For me it was not user friendly.

Again, we changed to Fitti premium.however, i think it's a bit pricey eventhough the quality is very good and look alike MamyPoko..yes, we also used MamyPoko to him but only when we were travelling.

On the same time, Papa bought dd from Giant but it wont long lasting..it was not suitable for him..always leaking..heyBaby also was not suitable for him. so, they are out of our list. We decided not to choose drypers as well because of the small pattern. Then, we turned to b a loyal customer to the Huggies..quite a longtime we used it until we decided to boycott it because of *** product. Then, we found out that PetPet has improvised the tapes..It can be refastenable either after inspection or because the baby tries to untape it.

However, i choose to back to Cloth Diaper..i love it because we dont have to worry about nappy rash. i love the colourful colours..it's really baby friendly..I tried my best to be a fully CD user until Aqeel Haziq pass his potty training. i hope when he reaches two, he can control his bladder n bowel movement n know the right place to do his nature's call. hopefully he can..

Thursday, October 28, 2010

::masih seorang::

budak manja yg seorang ni mmg bakal engineer kut..pantang betul nampak plug n suis..tau aje dekat mana nak on any electrical or electronic devices..penin mama..bila larang menangis guling2...motor n beskal pun dah jadi tempat eksperimen dia..

style breastfeed??sangat2 versatile..hihi..macam2 position..bertuah masih menyusu susuibu..
sudah tak gemar minum dari botol kecuali di rumah pengasuh..hmmm..mama pulak suka kumpul botol2..so, sekarang kita cari mug, cup yang funky2..yg comel2...tp nak jugak mug thomas dia..;)
Aqeel dh mula minum Pediasure..cepat sangat jemu la..

kenapa dah minum susu formula..setelah mama bukan lagi penyumbang nutrien utama beliau..yep, badan mama hanya menghasilkan susu untuk menghilangkan dahaga dan bukan untuk mengenyangkan aqeel sejak dia sudah besar..tambahan pula usia aqeel dh bertambah.hampir 21bulan...dia dh pandai makan macam2..tapi masih consider peminum susuibu tegar kut..mama belum perlu membancuh susu tengah malam atau sibuk bawak bakul susu bila kuar berjalan..belum pernah rasa itu semua..yang mama tahu, dan yang aqeel tahu, selak saja bila aqeel nk minum waktu malam atau dalam kereta atau dekat shopping mall atau mana2 saje..yang aqeel tahu, minum susu dalam botol bila mama pegi keje dan papa tiada depan mata...

sekarang, aqeel dh jd co-pilot..co-driver papa la...carseat kat depan sbb dia nk tengok bird, tesco, traffic light..bila nk susu, cari mama jugak...suka baca buku upin ipin..dan sangat2 suka buat bangunan dgn block lego...

cerewet bila pakai diapers...suka pakai cloth diaper dr dispose diaper..apa lagi aqeel suka buat..suka buat mama papa ketawa...sayang Aqeel Haziq..
I think...

Tuesday, October 12, 2010

::i am a happy toddler::











too many milestones i'v achieved..now, mommy is waiting me to speak properly..eagerly bcoz everytime she will talk to me.and she also say, when will me speak proper malay o english coz sometimes mama doesnt understand my french.i know to say some words like;
"nak car" - i want car key/ i want to go out
"fish" - when i see fish in my book or my shirt
"give me" - when i want something
"nak cucu" - i want milk (nenen to be precised)
i also understand mama papa's instruction like:
"Aqeel, please shut the door" - then, i will shut the door.
"Aqeel, please throw in the dustbin" (usually,they said like dat after changing my diaper) - so, i'll put my dirty diaper in the dustbin.
"Aqeel, put the clothes in the basket" - i'll put them in laundry basket err sometimes i get confused n i put them into the sink..sorry mama...
"Aqeel, come and wash your hands" (before eat,after play,etc)
"Aqeel, nO,No" (usually, i ignore it until mama papa get angry)hehehe...
ooo....i am a happy toddler...

Friday, August 27, 2010

::terlepas::


Disebabkan Aqeel belum baik sepenuhnya daripada HFMD last week, so, nurse postponed the date for 18months jab..terlepas la aQeel..risau jugak mama sebenarnya..tak lalu nak dengar dramaKing ni melalak..tambah2 dgn selsema masa tu..


check up macam biasa..nak menimbang pun susah..last2 nurse suh duduk dkt infant weight scale..hehehe...Aqeel Haziq dh 10 kilo..Papa kata kira dh macam sekampit beras..patutla makTok tak larat dokong dia..graf timbangan Aqeel mmg cantik..setiap 2 bulan naik 400gm..


Alhamdulillah,khasiat susuIbu dan segala macam nasi,sayur,ayam,ikan yg mama n mamaAwe masak utk dia..:) makin hari makin bijak...pergi klinik bawak bekal roti n kismis..tak pandang kiri kanan dh duk mengunyah kismis..


Semoga Aqeel makin membesar...jadi anak yg soleh..nak jd imamMuda nih...

Saturday, August 21, 2010

::it's not measles,it's HFMD::

at last, we confirmed that the blisters on his hands, foot, is the Hand,Foot,Mouth Disease..poor Aqeel Haziq..Dr. Tan-a paed's doc confirmed it and he said, his ulsers just develop in the mouth..yes, he lose his appetite two days..i noticed it..

it's not dangerous though it's very contagious..the sypmtoms are; cold and fever, after about 2-3 days the blisters will come out on his hands, foot, and ulsers in the mouth..

now, aqeel is on antiviral medication..hopefully, he'll be ok in 2-3 days...

Friday, August 20, 2010

::measles::

Aqeel Haziq sudah 3hari badannya dedar...dah pegi klinik bila tengok badan dia ada rashes..pegi klinik doc kata ni macam measles..symptom dia demam,selsema lps tu kuar la measles halus2 tu.bukan chicken pox...so, mama tak berani nk bagi dia makan ayam sangat..alala kesian btul eczema pun makin menjadi la pulak..sabun dh habis...

hari2 bangun sahur,tido lewat..tu yg lambat sgt nak sihat..cepatla sihat sayang..

Friday, August 13, 2010

::New friends::

Alhamdulillah, entry ini mmg mama saje peram..kami seronok Aqeel dpt kawan2 baru..3 baby girl yg sweet n 1 baby boy yg macho..huh...terasa tau debaran bersama2 ibu2 baru, iaitu, MummyJiha, MamaYani, IbuCah and MummyLiza..sbb, mama mmg follow their progress dari mula rasa contraction, bleeding, induce, n lepas tu lahir..

yg mama sempat visit IbuCah di Pusrawi, Jalan Tun Razak..seronok Aqeel tengok baby nguap tp kami tengok dkt tingkap je..
anyway, congratulations to all mommies n babies n not to forget the fathers...nanti kami cuba visit semua babies lepas raya ok...InsyaAllah...keep breastfeed the babies and enjoy maternity leave n parenthood life...
Mummy Jiha - Baby Nurul Iman
Ibu Cah - Baby Nurul Iman Sofea
Mama Yani - Baby Mohd Aidil Wafeeq
Mummy Liza - Baby Nur Alya Qistina

Wednesday, August 11, 2010

OneYear&SixMonths

1Y6Mos...



Aqeel Haziq has reached 18months old n ready for the final jab..:) Does he ready???Not until we meet the nurses...hahaha...He is a smart toddler..still drinks his fav breastmilk and verrrrrryyyy manja...Let's check his milestones..



i)speaking "french" fluently..Mama Papa have to identify his language by looking at his body gestures but sometimes he can utter several words.

ii)co-sleep with Mama Papa and cannot fall asleep by himself..whether by bf or papa will cradle him in the hammock.

iii)a friendly baby for those who likes to play with him..take a long time to be friend with stangers.

iv)likes to eat porridge,carrots..sometimes he is a picky eater..

v)discipline..he knows where to put the shoes,sandals after use..knows how to put back his toys in the toy box.

vi)his favourite toy is puzzle box,puzzle ball,mega blocks..now,he knows circle,stars,square...

vii)count One,Two,Three only

viii)will find a strategic port when he wants to poopoo..





Friday, July 30, 2010

::food poisoning::

Rabu, 28 Julai 2010

Mama balik dr sekolah terus amik Aqeel..Papa plak sibuk installing new cooker hood..CikAwe kata badan dia dedar..macam demam..tengok tak larat je..bila dengar je suara mama, dia bangun tapi.....terus termuntah dengan banyaknya...alahai kesiannya..Mama pun bwk balik rumah, bukak baju dan bersihkan dia..Aqeel masih baring tak larat..tak mintak susu pun..dan dia muntah lagi ats mama plak...Mama dh risau lepas tu Mama pulak mandi, Aqeel mandi lg sekali..Mama suh papa tunggu jap sbb dia taknak maktok dukung..rupanya masa mama mandi san solat maghrib Aqeel muntah pulak ats papa...haish...habis keluar semua makanan dia..mama continue breastfeed..Nampak mcm dh ok bila dia bersuara..later, Mama dukung dia rupanya dia tgh mabuk loya, dan muntah lagi sekali..tak boleh jd ni..kena pi klinik jugak..on the way, Aqeel muntah dlm keta..nasib baik Mama dh ready dgn plastik n kertas..smpai klinik, macam biasala drama king ni melalak bila jumpa doc..doc suspectd food poisoning dan suruh mama continue breastfeed...doc prescribe ubat tahan muntah, ubat sakit perut n ubat angin..alhamdulillah, balik umah lps makan ubat, dia trus minum susu dan tido keletihan...kesian anak mama papa..

now, dia dh sihat..alhamdulillah..

Wednesday, July 21, 2010

::siang malam asyik berjaga::

Mama rasa nk nyanyi..nenek nenek si bongkok tiga, siang malam asyik berjaga,mencari cucu dimana ada, nenek ku kahwin dgn anak raja....huhu...malam tadi Aqeel Haziq berjaga...mama sangat kepenatan, tidur pun rasa letih..tiba2 pukul 2pg Aqeel Haziq bangun..kejut2 mama..mama pun ajak dia turun bawah nak salin diaper...ops, rupanya dia buat kuih..hahaha...dh siap cebok, main air lg, salin diaper mama pun urut2 perut dia dgn minyak NonaRoguy..sekali Aqeel Haziq mengeluarkan angin...hehe...ank mama ni sakit perut rupanya..lepas tu dia pun buat kueh lg sekali dlm diaper yg baru je ditukar..ces, nk membuang dkt jamban baru...lagi sekali kami main air..lps tu Aqeel pun ajk mama main block dia..aiya..mama angguk2 smbil dh tersengguk dan terbaring la kt bwh.terlelap kejap tgk dh pukul 330 Aqeel pun mula la nk memanjat tangga pi cari papa dekat ats..lepas tu mama ajak tido ats..tp seksanya..budak ni tak ngantuk..dia duk nenen sana sini, belah kiri belah kanan..sampai la mama marah dia..papa pun bangun kata dia selsema, bagila mkn ubat..tp mama dh tak mampu nak bangun..awatla letih sangat...sorry papa...smpai ke pagi tak jugak bagi ank mkn ubat..dia pun dh terlena di tengah2 mama papa...sian...

Sunday, July 11, 2010

::combi::

Aqeel Haziq dh ade si combi pulak..la ni jenjalan dgn si combi..ringan skit bila2 Aqeel dh boring duk dlm tu n trpaksa mama plak yg tolak combi..yg lama simpan utk adik.hehe..

::tidur sendiri::

semalam kami pergi ke MidValley..pergi Maybank treats Fair..wow, tengok org ramai duk bwk keluar adiah besor2..hamboi byknye point korang...Papa dgn hajat utama nk switch kad ATM Maybank n redeem points utk dptkan smartTag..dh dpt barang2 tu, ronda2 jap jumpa plak dgn MyWallArtis booth..check this website http://www.mywallartis.com .Papa suruh pilih wall sticker utk bilik Aqeel n jugak bilik kami...so, semalam mama papa dh pilih beberapa wall sticker..dan utk aqeel, si panda dgn bamboo yg sungguh cute..lps habis masuk furniture nnt baru bleh lekat..

Bilik Aqeel?? sebetulnya mmg mama nak ajar Aqeel tido sendiri..Kami dh survey pun toddler bed, convertible cot to bed..tp akhirnya Mama fikir balik nnt la tggu Aqeel dh boleh cakap Melayu..:) sekarang, masih tido dgn mama papa...di katil mama papa bukan dlm cot dia ok..sbb dr kecil dia mmg tak suka tido dlm cot sndri..lagipun, susah mama nk bangun bf dia..kalo anak2 yg minum susu botol, dh tntu Mak2 kna bangun susah payah bancuh susu kn...
jadi, Aqeel blum boleh berpisah lagi dari kami..

Bilik Aqeel ttp akn ada but maybe fungsinya lebih kepada tempat bermain n belajar..tengokla macam mana..still finding ideas to decorate the room...

Thursday, July 8, 2010

::aqeel bercakap::

Kadang2 Aqeel Haziq bercakap keluar jugak perkataan2 yg mama faham...tapi klako rasanya...antaranya;

Hujung minggu je mesti kami keluar berjalan,window shopping or shopping..Mama mesti bwk beg sekolah dia..apa dalam tu, sebotol air masak,lampin,diaper n sepasang baju...Suatu hari, Mama masuk keta lps tutup gate n pegang beg dia..Aqeel plak duduk ats riba papa..Bila mama bukak pintu keta, dia pun berpaling n tanya
"Mama, beg Aqeel??" hehe..cute kan..

Kalo nak air plak, kdg2 bunyi jugak, "Aaaair"

Satu hari dalam keta jugak, mama susukan dia sebelum sampai Tesco..pastu dia stop hisap susu n cakap "Dh nnyang"..dh kenyang la tu....

Kalo org tgh tgk tv, dia pegi situ n cakap "Tup eik,tup eik..." geram btol..

aksi pun macam2 la ni..nak naik tangga n turun tangga sendiri..kalo naik papa pegang dia usaha turun lagi n naik sendiri..hishh...

main lompat2 dr sofa..huh,amat mengerikan...tp 1 hari kami 2 beranak tido ats sofa tiba2 mama dgr dia nanges..rupanye dh terjun..hehehe..cian Aqeel...

Naik moto dia mesti nak kunci n selit dkt lubang skru..selagi kunci tak lekat selagi tu dia tak mau gerak..pastu kalo dh tak lekat melalak la marah sume org..papa ckp mcm mana nk letak dh hari2 adik duk cucuk,lubang skru tu dh loose..haiii..tp ank papa ni bukan paham Melayu lg...

hmm,,macam2 gelagat dia..yg pasti kami blk keje penat mesti tak jemu melayan dia main..dahle pe'el lambat tido tapi bangun awal...huuhuu...baru sorang..sbb sorangla dimanjakan sangat2....:)
Semoga membesar jd anak yg mendengar kata...

Monday, June 28, 2010

::checkup at 14months::

juz got back from checkup for my 14months baby..huh, he's a toddler..

Early in the morning i woke him up n it was so easy..took shower n ready to go..went to papa's office first n he was so excited looking at the mega carriers carried a lot of cars..then, off to Serendah n we registerd at 0810a.m..late for 10minutes but still ok because nurses juz open their counter..the number was 5013..while waiting to be called, Aqeel had his breakfast..nyum..nyum..

he was excited to see many babies..then, the nurse called to be weighed..increased 400gm n now he is 9.6kg..after that, hav to wait again before we went into the nurse room to check his development..a long wait n papa brought him to the playland (there are only 3 horses n a small slide)..he was happily playing alone n ignored the friends until he showed his tantrum when mama suddenly pick him up bcoz it was our turn to get into the nurse's room..the kind n gentle nurse tried to attract his attention by giving the blocks n it works..:) nurse asked what he can do n mama asked him to show his teeth, raise hand n how to byebye..then, before we went out, Aqeel showed his hand to shake hand..clever boy...:)

Alright,the next appointment will be 2months from now...23rdAugust2010...

Saturday, June 5, 2010

::he's growing up::

15 months of Aqeel..

Aqeel membesar..dh sgt bijak..he is genius i cud say.
tiap2 mlm pas maghrib papa ajar dia makan kismis..a very good snek indeed...dia akan habiskan 21biji kismis tu..Aqeel makan sgt sopan santun..satu-satu diambil,dikunyah..selagi tak habis dia takkan berganjak...

2hari lepas, Aqeel minta dari mama.dia tau dkt mana botol kismis tu disimpan..mama pun letak dlm fav. bowl dia...dia ambil n cakap 'acih' for terima kasih....hehe...lepas tu duduk..Mama terperasan dia buat sesuatu..

tadah tangan n sebut 'Allah' lepas tu sapu muka...La,,Aqeel dah tau baca doa makan rupanya...bukanla baca betol2 but at least gayanye dia tau sebelum makan kna baca doa dlu..Mama nak confirm btul ke dia buat tu bc doa mkn..Mama pegi dkt dia dan usik dia.."aQEel, makan baca doa tak?" cepat2 dia tadah tangan semula n baca lagi...

kadang2 sampai 4-5 kali bc doa sambil mkn kismis tu..Mama bgtau Papa rupanya Papa dh terperasan mmg dia tadah tgn ni..oh, Mama yg tak perasan rupanya anak mama ni.

hehe..it is cute right...:) Mama Papa sayang Aqeel...

Monday, May 31, 2010

::tersilap anak::

Minggu lepas mama n aqeel balik kampung Taiping with Love dgn mak long & Co. Papa pergi training dkt PD 3 hari..Mak long drive sbb Aqeel tak boleh tgk mama yg drive.mesti dia sibuk nk duduk ats riba..

Pada satu malam yg sungguh dingin sbb hujan sgt lebat petang itu, mama n aqeel tidur dengan mak long n saradyna juga tiga org kakak..Kami semua sgtla kepenatan berjalan satu hari suntuk pada siang itu..
Tengah malam tak tau pukul berapa, Mama bangun menyusukan aqeel..lepas tu aqeel asyik nk tergolek masuk continent area m.long & co..

dh nak pagi tu Mama rasa mama menyusukan dia lagi..(keadaan tersangat mengantuk n mamai jd mama tau aqeel biasanya mmg pandai cari nenen sendiri)..
tapi tak lama lps tu mama dgr dia nangis..ish Aqeel ni nape nangis lg dh dpt nenen pun..mama pun bukak mata tgk sape yg mama peluk..trnampak aqeel ada kt ujung kaki mama n sape yg tgh isap nenen tu sebenarnya??? Saradyna yg tgh mamai tu rupanye..hahahaha...dia pun mamai n trsalah cr nenen..yg herannya macam mana saradyna boleh tergolek sampai dkt area acik..ish2 budak nila....

persoalannya, Saradyna kenyang tak???

Sunday, May 23, 2010

::my obsession::

my obsession since Aqeel Haziq was born - obsess towards baby feeding bottles....hehehe...
i got a lot of baby bottles..i bought many of them n some of it were given.
a few of them havent been used yet..

i)the first bottle is - Tommee Tippee 'close to nature' - like this very much n i fed EBM to Aqeel with this bottle..no nipple confusion as it has a unique design of teat.

ii)collection of AVENT - bought the BreastPump n got 2 and I add 7 bottles for EBM. so we hav 9. then, magic cup of AVENT..now they got BPA free bottles in the market so it's a bit pricey.

iii)collection of MAM - the forever use bottles are MAM..Aqeel Haziq comfortables with the teat.
we hav 3 colours-pink,green n purple.:)

iv)Anakku toddler cups - 1 is given by mak long n Aqeel loves the cup with straw.Mama loves it too.

v)Nuk, Fiffy, Pureen bottles - altogether are 6 n given by acu n mama's friends. only 2 hav been used and other still in the box.:)

vi) for EBM storage we hav Avent and also standard bottle Pigeon, a series of MomsLittleOnes, BumbleBee n limited edition Anakku.(it was no longer on the market)

huh...and bcoz of this i am the agent of Avent n Mam bottles n teats in my workplace.

Wednesday, May 19, 2010

::masih belum berhenti::

satu tahun tiga bulan...Aqeel Haziq dah besar..dia masih lagi baby mama papa yg tegar minum susu ibu...saya mmg tak nak lagi berhenti minum susu ibu kata beliau..;)

Seminggu yg lalu mama tak sihat..amat2 tidak sihat dan sakit yg paling teruk sekali selepas pemergian abah tok..tidak dapat dinafikan kehilangan beliau amat terasa lalu Mama tidak dapat mengawal emosi dan mengundang cik Asma datang menyerang...sampai 4 kali berulang hospital n klinik, ambil nebulizer n tak lupa m.c selama 3hari berturut-turut..

ingatkan mmg dh terkena buatan orang but suddenly 'the bestfriend' buat lawatan sosial lewat seminggu itu..:)

mmg saya nak tambah 1 lagi tp belum rezeki kami..merancang jauh sekali tp Papa kata selagi Aqeel Haziq minum SI, rasa2nya adik akn muncul lmbt lagi..dan yg penting Mama kena tambah berat badan dulu..jadi saya berazam untuk tambah lagi 5 kilo...oh,no..boleh ke ni? tak tau apa lagi nak makan..apa lagi nak minum..

Tapi terfikir jugak, Aqeel Haziq sgt manja.kalau ade adik sekarang macam mana la gayanye..haish, payah tu..jadi biarla dia besar dan pandai cakap or at least biar dia dh pandai poo poo di toilet..

Antara karenah Aqeel Haziq:
i) Dh faham bila Mama tanya "siapa nama Aqeel Haziq?", cepat2 angkat tangan..
tp kalo mood tak baik dia wat donno aje..

ii) bangun tengah malam cari basikal n main..TOING!!!! pening mama papa sebab kami pun terpaksa bangun dgn tersengguk-sengguk ngantuk. Yang akhirnya kami tertido semula n tak sedar bila dia baring di tengah2..

iii) main HIDE n SEEK dgn mama.tak tau belajar kt mana..nyorok bwh meja senyap2 n bila mama panggil dia jwb "TAKDE".

iv) jawab "TakNak" kalo tak mau buat.

v) "Nak..nak" kalo mintak something..

vi) dh mandi pakai diaper, dia bingkas bangun suruh mama kejar n pakaikan dia baju.huh, notti boy..

vii)tumbuh gigi yg ke 7 & 8, drooling a lot n doesnt want to eat rice..skrg nk mkn nestum saje..mungkin rasa tak selesa..

viii) tak boleh tengok Mama duduk dekat2 dgn Papa..."Papa is MINE"..punyala garang kalo nampak Mama duduk sebelah dgn Papa..jeles..

ix)tiap2 pagi papa mesti bawak round naik kete..kalo tak dapat melalak n majuk sampai seharian.

x)switch off tv kalo tgk papa n mama khusyuk nonton tv n tak layan dia main..(i'll get a new lcd tv n hang on the wall..lps ni aqeel dh tak sampai nk switch off)

xi)obses dgn kunci..especially kunci keta..tau dkt mana nk cucuk sampai basikal n moto dia pun ade tmpat letak kunci..

xii)dh tak nak main basikal o moto, terbalikkan n repair mana yg patut.

xiii)takkan minum susu botol selagi mama ada di rumah.

xiv)basikal saya boleh pinjam tapi motor saya tak boleh hokei..yg degil akn jd mangsa tarik rambut..(mama papa tak tau cmne nk ajar dia sharing)

xv)rajin sangat baca buku dan sangat kenal dgn "One chick"..kalo tak jumpa flash card tu mulut dia bising cari "aaa chick,aaa chick"

xvi)penyayang dgn kucing,arnab..kalau alihkan kucing tu dia ckp 'Tak nak, citu"..maksudnya, letak balik situ kucing tu...

too many to list down la...ini semua untuk Aqeel Haziq baca bila dh besar nanti ok...:)

Monday, May 10, 2010

::Aqeel dh takde abah tok::

Aqeel dh takde abah tok..
sempat jugak abah tok tgk aqeel berjalan...
sempat jugak abh tok dokong ke hulu ke hilir...
sempat jugak abh tok ke Muar dgn aqeel..ke jengka dgn aqeel...
abh tok tinggalkan pesan pd Mama...bukak akaun bank aqeel dgn hasil duit dia kumpul dari jualan kucai...:)
nanti kita bukak akaun dengan akak2 sepupu aqeel ye..semua duit jualan kucai abh tok simpan utk cucu-cucu dia...
bila dh besar nanti aqeel jdla macam abah tok..berbudi pada tanah..;)

Friday, April 30, 2010

::aQeel yg comel comot::

tiap kali mama papa balik umah je minggu ni msti cikAwe ngadu aQeel itu,Aqeel ini..muka tu dh comot..mana taknye kelmarin pipi tu berparut..luka sbb ape ntah..bila mama pegang tak sakit pun..semalam, bibir pecah gara2 duk berlari2 kejar k.isha..main tu tak hengat yg dia kecik lg..balik umah pun macam tu..asal naik motor kecik dia tu mula la nak buat stunt..berdiri la,buat willy la..papa kata ni mesti duk tengok abg2 main basikal kt luar..balik umah mulala nak cuba..sekarang dh pandai naik motor kecik tu..eksyen saje la..reverse la, ke depan pun laju lps tu pi langgar papa n mama..kalo kita tak layan jugak dia main, dia switch off tv..hish geram tul..;) anyway, he's still our adorable baby..blum ready jd abang ok..:) org kata kalo ada adik nnt dia ok la tak manja sgt..tp mama papa suka sgt dia manja2an lagi..;)

Thursday, April 22, 2010

p.e.n.a.t

seriusly said, this week, mama sgt kepenatan...ni tempias pilihanraya..semua kelam kabut je rasa..i hate driving...hahaha...boleh ke camtu?? tak suka drive time sesak2..dulu aman damai tp 2 weeks ini sgt penat drive dlm keadaan byk kenderaan..serius..selama ni saya pegi keje n balik keje dgn aman..now,kna bersesak2 dgn ntah dr manala sume manusia2 ini dtg..memeriahkn hulu selangor ni???huh,cpt2la korang balik..yela, kna kluar awal nk elakkan jam.kna lebih berhati2..kna alert dgn sign from polis trafik..macam2 aktiviti la program la yg pasti memenatkan..

bagusnye kalau skolah dekat kn..satu lg benda yg tertekan ialah tertekan tgk org isi borang tukar..tahan..tahan....nnt saya nk isi jugak ujung tahun ni pulak..hahaha...takmo isi skrg sbb komitmen saya dgn kerja masih byk..nanti tertinggal sekerat jalan tak best plak..tanggungjawab yg perlu dilaksanakan...

i need break..

p/s Aqeel, Mama tumpang blog Aqeel meluahkn perasaan..:)

Friday, April 16, 2010

::14 months::

Aqeel Haziq is 14 months now...apa yg dia dh pandai buat? macam2..yg plg obvious memanjat, ambil kunci and ajak papa keluar..."Paa, jommm kuar"...itu words yg sgt jelas disebut..hmm..mmg suka berjalan la budak ini..macam Mama n Papa jugak..

sekarang bila Papa Mama pegi kerja, kdg2 dtg mood baik tu, siap boleh lambai2 n salam lg..tp kalo pagi2 tu mood tak ok, nk mintak papa dokong, msti ngamuk aje setiap kali papa mama stat enjin keta..pandai tarik perhatian ye..

bila tengok dia main sendiri, mama cakap he's a big boy...papa pun selalu cakap macam tu..dia boleh main dgn blocks, masukkan ikut shape (minat sgt dgn green circle), tepuk tgn bila berjaya buat sesuatu...tp bila mama balik dr sekolah dh mlm, dia pun dh mula kerinduan dgn nenen, mama rasa dia still my little baby...alalala...camne nk jd abg ni?? oh, dia sgt besar bila tgk dia kiss newborn baby Aisyah..baby Ecah pun nnt kna sayang dgn Abg Aqeel tau...

Mama plan nak stat mengajar Aqeel menulis properly..nak ajak Papa hunt for books this weekend...
____________________________________________________________________

SATURDAY, 17 APRIL - @MPH, OneUtama
Aqeel Haziq is hunting for books...Mama bought him several books n now he becomes a member of MKC..


video

Monday, April 5, 2010

::Asthma::

Sabtu 3/4/2010
Mama ada inhouse training+panitia meeting+data work on that Saturday at school..so,trpaksa tinggalkan baby with Papa,Maktok sbb cikAwe ada kenduri..pagi itu, Mama dengar Aqeel wheezing..aik,lain macam je bunyinye..pukul 4pg Aqeel bangun kejutkan Mama Papa sbb dia demam.jd Mama bagi ubat siap2..Demam dh kebah tp batuk n selsema makin menjadi plak.

balik dr sekolah Mama tgk Aqeel dgn monyoknye dlm dokongan papa...dada dia berombak2..pastu Mama cek pernafasan dia..sgt cepat..kami pun terus bwk ke klinik. so, doc pun kata Aqeel asthma..kna la amik gas..nebulizer..huhu..seksanya...tau jela Aqeel Haziq bukan paham lg tu ubat..sepanjang2 proses tu dia menangis,merengek...sampai 3 org kna pegang..Mama Papa n nurse..siannya ank Mama..napela tak kena pd Mama je..

mcm mana Aqeel Haziq boleh kna asthma??
genetic...yup, Mama mmg ada asthma..in fact masa pregnantkn Aqeel, Mama kna asthma n hav to take nebulizer almost every day for 3days..tp Mama start kna Asthma since 6years old..ms tu dh faham apa yg tak leh makan,tak leh buat..kna makan ubat...tapi Aqeel is too young to understand..dia tetap maintain nak main2,nak memanjat,nak berjalan,nak bercakap...bila sehat skit, tak tau nk berehat...

Handling infant with Asthma
selain makan ubat (doc prescribed ventolin syrup), Mama urut2 dada n belakang Aqeel dgn vicks..n bila batuk tepuk2 perlahan2 belakang dia..3days without susu botol..direct feeding when he wants..sebab, susu formula menyebabkn dia berkahak..then, bg Aqeel minum air suam..masa tido, tinggikan bantal supaya dia selesa bernafas.pastikan pengudaraan baik disekeliling dia..kipas tidak terlalu dekat tp pastikan berangin..sebab kalau panas menyebabkan dia lagi teruk.some of friends suggest madu campur air suam..tp Mama blum cuba lg..oleh kerana mama direct feed Aqeel so Mama pun berpantang makan benda2 berangin,sejuk n yg seumpamanya..bila makan ubat, ventolin kesannya badan akan shaking, sweating..so, Mama bukak baju supaya dia selesa.

Alhamduillah he's getting better but still on medication...

Thursday, April 1, 2010

::cakit peyut::

malam tadi baby Mama Papa ni melalak tak henti2 stat pukul 1pg..huh,mencabar tul..selalunya bila merengek2 dia pandai je cr nenen sendiri n trus sambung tido semula..tp mlm td, melalak tak ingat..sampai Papa terpaksa bangun switch on the light n dokong dia round bilik.dia berenti kejap pastu smbung melalak.Mama plak take turn dukung n try bg nenen..dia minum n tido blk..ingatkan dh ok..Mama assume dia mimpi nightmare..tuptup..pukul 2:30 dia melalak lagi..kalini non-stop..nenen pun takmo,hapa pun takmo..ah sudah.jenuh ni.,,ada ke hantu syaitan tertegor manja Mama Papa ni sbb kami keluar pegi kedai bli diapers abah tok sblm tu..

then,dh tak tau nk buat apa, Mama turun bwh carik minyak..mak tok pun suruh mama urut2 betis, kaki dia yg sejuk, n peyut dia..lps tu junjung dkt ats kepala..(perut dia letak ats kepala mama)..huh,semangat tul budak ni..yelah dh setahun nk junjung lg..lepas tu tiba2 Aqeel Haziq keluarkan bom...kuat lak tu..ropanye peyut dia kembung..fuh,,,sebaik shj dia kentut trus dia senyap.stop nangis n sambung tido blk..laaa....bertuah punya anak...

huh, panik btul Mama.yela, selama setahun ni tak pnah la dia melalak tiba2 tgh mlm mcm tu..rupanye perut kembung..tula Aqeel Haziq,lain kali bgtau la Mama Papa terang-terang..cakit peyut...Mama pun mencari2 punca perut Aqeel kembung ni.tya cikAwe apa yg dia mkn ptg tu, katanya sup petola n kubis..hmmm boleh jd jugak,..n ptg tu Mama pun ade mkn bubur kacang ijo..salah satu faktor nye..tp sbnrnye dh beberapa hari Mama terperasan perut dia bulat je..kembung la tu..mkn mcm2..sblm tu mmg nmpk dh sign dia kembung, asal minum susu je dia muak..

bgn tido pg td pun dia melalak lg sakit perut..mama urut2 then kentut lg..lps tu Mama bg dia minum gripe water..alhamdulillah nmpk better dh ptg ni.

si manja ni tido awl mlm ni..sebab selsema melalak byk sgt smlm..td berperang kejap suapkan ubat selsema..harap2 dia tido lena smpai pagi..

Monday, March 29, 2010

::Baby item to let go::






EXERSAUCER TO LET GO..
STILL IN GOOD CONDITION EXCEPT FOR SINGING WORM.
WASHABLE PAD.
SPIN 360 degree.
RM120.
KLANG VALLEY only..
KINDLY EMAIL ME AT strawbeyi@gmail.com FOR FURTHER INFO.
TQ.

Saturday, March 13, 2010

::Clever boy::

Dearest Aqeel Haziq,

Aqeel Haziq dh 1thn 1bln tau..dh panjang akal..he can imitate what he saw..huhu..bahaya kn..skrg Aqeel dh faham bila mama nak pegi sekolah..dia dh boleh salam, cium pipi mama dan byebye...kdg2 excited nk salam tersondol2 cium mama..tapi, time papa pegi ofis blum boleh terima lg..sbb yg dia tau dgn papa nk berjalan2 saje...
pantang Papa duduk aje, dia dh mengendeng suruh Papa bangun nak ambil kunci umah n keta..bawak dia berjalan..so, kami pun kuarla.boleh katakan tiap2 mlm n kdg2 pusing2 bukit sentosa sampai dia tertido..huuhu..ank bertuah..nasib baik duit minyak subsidi..tuah kamu jugak...

::main::
banyak dh kemajuan si kecik ni..suka sgt main remote control dan dah tau macam mana nk tutup tv..haish,itu yg plg mama geram,..tutup pandai,on x pndai lg..last2 kami tak payah tgk tv..main remote tv plak; tangan di remote, mata dkt tv..dia akan suka bila tgk channel tu bertukar..so, jgn harap la kalo kite bg remote yg tak berfungsi..dia baling je nnt..Aqeel suka main bola dgn Papa..balik umah je msti trus cari rider dia..dh pandai naik turun sndiri n berani memanjat juga..kiddo!!!tak penah tau bahaya n tak penah serik..

::makan::
baru je nk recover lps immunisasi aritu..baru nk ada selera mkn..tp mama pastikn dia mkn breakfast di rumah..waktu lunch skrg dh tak bape suka bubur.jd mama masak nasi lembik n letak skit ayam n vege..jenuh mama kna pikir apa la nk bg dia mkn skrg..

::minum susu::
Alhamdulillah, setelah beberapa percubaan akhirnya Aqeel Haziq nak minum susu Mamil Gold..skrg dh tak payah Mama Papa pujuk2 minum susu..mintak sendiri lg tp dia sgt bosan minum susu dari botol yg sama.jd tiap2 ari Mama kna rotate. nasib baik botol kamu banyak..bila Mama bancuh susu aje, dia pun dh get ready ambil bantal n baring dkt tilam o ats bouncer..habis je minum trus bg mama..but, he's still bf..payah nk putus lg..tp okla, bf cuma mlm2..tupun sbb Mama tak tahan breast engorgement..ramai org hairan kenapa Mama kurus tapi susu masih byk lg..:) rezeki Allah bg..

::jalan::
sekarang tiap2 pagi mesti nak berjalan dkt luar rumah..asah skill terutamanya bila nk melangkah dekat bendul2..mama mmg tak ajar tp dia tgk org berjalan dkt ctu..kalo tidak, nk turun bendul je mesti dia duduk n pegang lantai, now dh boleh jalan terus..first trial mmg la jatuh tersembam tp skrg dia dh boleh balance badan dia..now dh kurus..sbb rajin sgt berjalan..

::bersosial::
part ni kurang sikit..he's not a friendly guy..sorila kpd org2 yg tegur ank cek ni combong skit..takut dgn strangers n jgk kids yg jrg jumpa..MANJA..so, kami igt nk antar dia ke kelas like gymboree spy dia bersosial skit..ni pegi playground, nmpk org je dh cebik..huhu...

orait, itu je la citer Aqeel Haziq...:0

Saturday, February 20, 2010

::Anmum tom-tom bak::

Mama, Aqeel tak suka minum susu tom-tom bak tuuuu.....
Rasanya macam tu la Aqeel Haziq cakap kalao dia pandai cakap..hehe...seksa kami berdua nak ajar dia minum susu botol..susu formula exactly..kalo minum ebm dr botol ok je tp bila dia bau je fm adoila....tutup mulut punyala rapat.
Last week kami ajar dia minum Anmum tom-tombak tu..mula nampak macam ok tp budak kecik ni ada angin jugak..datang angin kus-kus dia takmau minum langsung..merayu-rayu nak nenen..Mama pun bagi jugakla..Tau sapa yg minum susu botoi tu??Mama la...huhu...
Sekarang beli Sustagen Junior..tukar pulak sbb Aqeel Haziq sembelit minum Anmum tu walaupun dia minum tak smpai 10kali pun..bila mood ok tgh dahaga sangat2 dia hentam minum sampai habis..tapi selalunya jenuh nak paksa..tapi takkan nak paksa hari2 kn.tak elok pulak utk emosi dia..jadi Mama bancuh n biarkan susu tu dekat dgn dia.Mula-mula, dia tengok.lepas tu, dia ambil tudung botol, tutupkan botol tu..aduhhh....budak bijak mmg macam tu..tak paham2 ke Mama, Aqeel tak mau susu ni..
kalau masa baby dulu mesti org akn advice tukar la botol or puting tu..tapi Aqeel Haziq ade berjenis2 botol susu..Dari puting kecik, puting lebar, puting mum-alike sume adala..dh mcm kedai botol susu pun..tapi macam tu jugak..dia tetap tak suka..minum ikut mood dia...lepas tu, kalo dia nak minum, jgn sekali-kali papa or mama berganjak dari dia..dia takkan pegang botol tu, n kalo dia pegang botol tu, Mama o Papa bangun, dia akan tinggalkan macam tu je susu tu..tak penahla dia teringin nak ulang minum kalau tak habis lagi..kalau dibiarkan, dia amik susu tu dia buat railway..titis2 ats lantai..hadoila...
mommies, u all ada tips tak??? sampai skrg Aqeel blom stop bf pun..dh pandai selak sendiri, macam mana nak stop..

Saturday, February 13, 2010

::stop bf???::

Can I do that???NO..neither Aqeel nor me can do it..I dont hav the faith to stop breastfeed my baby..but I'v been advised to stop it bcoz of medical prob. huhu...We achieved the ONE YEAR target of breastfeeding and suddenly was told to stop it..Aqeel now learns to drink formula milk. Sometimes, he easily drinks it but sometimes he refuses and still searching for his favourite. Mama will give the best to you my dear..I dont know how to answer when Papa asked me, "bolehke Mama stop bf?" I DONT KNOW.

Why do I have to stop??I'm not pregnant yet..I went to the doc bcoz of excessive bleeding..my perios was overdue last month n i juz ignore it. I should come at that time..hmm...

Wednesday, February 10, 2010

::A plan for birthday party::

Mama belum upload gambar Aqeel's party...sibuk??sebetulnya malas..Birthday party Aqeel Haziq diadakan 2hari lebih awal..ia adalah sangat2 simple dan dirancang dengan sangat cepat..thanks to Papa sebab banyak membantu.tanpa bantuan Papa, rasanya Mama tak mampu merancang sendirian..

Entry kali ni mungkin boleh membantu parents yg nak sambut 1st birthday party..tp ini khas utk party yg sgt2 simple, rumah yg kecil dan comel, tuan rumah yg sedikit rajin memasak.Ini juga cuma anggaran mengikut pengalaman saya..

1- set up date & time - cth: 7Feb2010, 3 - 7 p.m
2- list out the guests - 70 ppl (guests Mama terdiri drpd family,neighbours n friends of MamaPapa)
3- list down menu - Mee kari (sendirian bhd dgn bantuan the sisters), [pulut kuning, rendang ayam,bubur kacang](order) nugget, chicken cocktail, fruits & tit bits.. Minuman - sejuk & panas
4- Kek, balloons, deco2.

*utk budget kuantiti makanan supaya tidak membazir, kesemua menu utama disediakan mengikut kiraan 40-50 org saje. Bubur kacang as dessert mungkin boleh dikurangkan kuantiti utk 20org saje sbb dessert lain dh banyak..

Out of my list:
Goodies bag;
Mama tak prepare any goodies sbb tak sempat dan mmg niat jamu makan saja..

Special cake for birthday boy;
tak sempat order yg special tp MamaPapa get a Tiramisu cake..yummylicious and of course licin lincau..

Preparation;
Mangkuk&cawan kertas, sudu&garfu plastik
Plastik hitam - buang sampah
tray makanan
jangan lupa jemput kakitangan bertauliah supaya majlis berjalan lancar.

Budget??
setelah ditolak tambah kesemua sekali adalah berjumlah Rm400..

Celebration day;

Rumah kami yg comel telah dikemas oleh Papa. Ruang porch kereta telah bertukar wajah dengan belon2 dan banner.beberapa kerusi diletakkan diluar dan juga meja utk sudut minuman.Air minuman diletakkan diluar mengelakkan kejadian rumah banjir waktu birthday party.:)

Ruang tamu rumah - meja utk makanan diletakkan dipenjuru ruang tamu berhadapan dengan pintu masuk utama. Konsepnya, masuk rumah, terus layan diri, ambil makanan kemudian carila port lepak.

Kanak2 ribena - mereka dh tentu sibuk dengan toys,belon n macam2 hal...
Itu sahaja yg cikCt boleh catatkan..akhirnya, lumrah alam anda akan penat keesokannya...:) tak kisahla sebab party dh berjalan dgn lancar. tolong plan awal2 jgn jd mcm kami, plan last minute..mujur ada org nak ambil tempahan makanan lagi..kalo tak jenuh nak masak sorang2...

Monday, February 8, 2010

::the party::

Alhamdulillah...at last the party is over..:) ia adalah party yg sgt simple,plan yg tiba2,but sooooo great for me..tq to Papa la who helped to accomplish the mission..tq to My family also..we had such a wonderful time gathered at my house..the neighbours are all fabulous..n thanks to the Awa's family..sudi jugak dtg memeriahkan majlis yg tak seberapa itu...but a little regret coz I didnt snap a lot of piccas..sooo bz entertain all the guests from 3p.m until 8p.m..Mee Kari habis licin..begitu juga pulut n rendang ayam..

Budak cukcam Mama Papa jugak sgt2 ok..tak meragam..tp jenuh jugak nk tidokn dia td..sgt sibuk bermain sana sini...

ok,nnt cikCt upload gmbr yg tak seberapa itu..

Sunday, January 31, 2010

::New achievement::



Salam kawan2,

Aqeel nak cerita sikit..My new achievement @ 11 months..Mama tak sempat nak post entry ni awal2..sibuk di skolah..Aqeel dh boleh berjalan..jalan jatuh la..dlm rumah sgt laju tp bila dkt luar masih takut2..geli2 lg agknye..ada hati nk main bola dgn abg akmal...


Di rumah asyik bekerja saje..kemas2 umah, explore sana sini..Papa kata itu mmg ank engineer..dia akan belek sesuatu benda tu sungguh lama..pandai tutup bekas makanan..pandai masukkan benda dalam lubang2 lepas tu keluarkan semula..kalau tak dpt keluarkan,jeriiiiiiittt aje..Kalau balik dr umah BS perkara pertama dia buat cek bakul..walaupun dia blum tau kira tp cara dia cek adalah dgn keluarkan botol2 susu bekas ebm dia..maknanye dh abis minum,Mama silala basuh...


Bila papa masuk ke petrol station, dia dh get ready tepi tingkap sebelah kiri.nak tengok ape yg papa buat..dia akan perhatikan dr mula papa insert kad sampai letak balik nozzle tu..Sekarang bila nak ke mana2 pakai topi bila panas.bila masuk kereta kena bukak topi..exactly mcm Papa buat..haish,mmg anak Papa..dah tau kt mana mama simpan kunci..pandai minta suruh kita ambil n bukak pintu..


Bercakap??masih baby talk..tp kdg2 dgr jugak la ujung2 tu.."nk alan"- ajak papa berjalan dkt luar..cakp telefon sorang2..bebel blablabla...Macam dh besar tp masih kecik sebab bila tido harusnya berkepit ditengah2 Papa n Mama...Manja sangat2..

Friday, January 22, 2010

::another few days::

2minggu lg Aqeel Haziq akan bertambah umur ye kawan2..I'm gonna be 1 year old..Aqeel said..hehe..haish,labor experience mama, alhamdulillah sgt mudah..takde kes2 tragik..advance due..hehe..refresh balik citer lama..Aqeel lahir 23 ari awal dr edd dia..mmg unexpected..papa baru je siapkan cat living room, kemas rumah.Mama plak syok lg masak2..kebetulan hari tu Mama cuti tp Papa kena p keje.turun tanda awal subuh..lepas breakfast baru kami pegi hospital.Nurse suruh mama tukar baju..Doc buat VE.kali ke 3 buat VE pecahkan ketuban, 2jam lps tu Aqeel Haziq pun lahir..Alhamdulillah...

Kita akan capai BF 1 year Aqeel.bravo..semangatnya Mama..seronok ramai kawan2 BF dlm networking ni..walaupun Mama tak penah berkesempatan join any gathering or talk by susuibu, ratuhati n etc tapi info dlm blog mmg cukup..kalau tak kuat semangat mmg harapan tinggal impian lepas tu gagal..

Kalau betul2 nk bf, mental kena ready dr awal..ready utk apa??ready utk menjawab soalan dr org2 sekeliling tentang apa kebaikan, senang susah nak mengepam susu, etc..atau kita mesti jd kuat memekakkan telinga dan jangan layan pandangan negatif org lain..dapatkan sokongan dr keluarga..itu sgt penting..Alhamdulillah, Papa Aqeel sgt menyokong..belikan breastpump,belikn botol2 n beri semangat..kadang2 kite mmg mudha lemah semangat terutamanya bila production merudum..mula la nk beli susu formula..tapi, Mama kuatkan semangat jgk..tak penah la beli lg FM.selagi terdaya, Aqeel akan dpt minum susu ibu lagi..

semoga susu ibu akan menjadikan Aqeel Haziq anak yg bijak,dengar kata Mama Papa..Patuh dan taat perintah Allah..Amin...

Tuesday, January 19, 2010

::future f1 driver::

video

none of us teach him how to play this thing but he learns from what he saw..yup,when papa is driving he learns many new things..

Tuesday, January 12, 2010

::pandai merajuk::

baby pandai merajuk kan???
Hari ni Aqeel Haziq merajuk..ye betul..seharian dia merajuk dengan Mama N Papa..
Pagi tu sbelum Papa pegi keje, Mama terpaksa bangunkan Aqeel sbb Mama nak prepare breakfast.kenapa kejutkan dia??sebab dia tido dkt katil Mama Papa..takut jatuh..Mama masukkan dlm cot dia bangun..so, Mama bwk turun la..then, Papa dokong dia kejap..dia ingat Papa nak bwk dia jln naik kereta..tp sbb Papa dh terlewat, Papa tak sempat bwk round mcm selalu. Lepas Papa pergi je dia pun bukak sound..melalak n merengek2..Mama pun pas kepada MamaAwe, CikSu.dia senyap kejap.lepas tu masuk umah merengek2 aje..masa tu uncle Syamil ade kt umah.Mama bwk masuk bilik, then dia tido semula..Mama nak mandi je dia pun banin..adeh...tak sempat la..lepas tu Mama mandikan dia, n susukan dia, dia tido lg..kalini sempat Mama nk masak n kemas dapur jap..bila hantar ke umah Mama Awe, dia merengek2, nangis lak..

balik dr sekolah, Aqeel dh ade kt umah tgh main dgn Papa..tp kn dia tak mcm selalu..dia tak pegi pun dkt pintu, dia tak senyum2 mcm selalu..tp dia ralit main je..lepas tu Mama Papa panggil2 pun dia buat dono je..dia main je..hehe..pastu Papa cakap dia merajuk sbb Papa tinggalkan dia pg td kut..haish....pandainya ank teruna ni..mmg btul dia merajuk..lps Mama Papa dinner, dia dh merengek2 nk nenen..trus je dia baring,tido awal..tido awal..huhuu...siannya anak Mama Papa ni..

Saturday, January 9, 2010

::@ 11 months::

I'm getting bigger but still younG.

He likes cars very much.No doubt..mentang2 Papa keje kilang keta..



I can play football..yes..Mama asyik duk padang je masa I dlm perut.



oohh dear Aqeel Haziq..Mama really forgot dat today u've reach ur 11 months young.:) dat's why last night u keep awake n latch on me for few hours non stop..what's new bout him??
;;hav a new BCG scar..hehehe...coz u're fair plus u're tembombom n da scar seems so cute.
;;u starts to stand up on ur own..no more assistant from ur basket.
;;still afraid to step on.
;;know when people scold.u starts to cry..n sometime juz drop da tears without sound.
;;when u wants to play, u'll go to Papa..Papa says u wants 'mengenyet' with Papa..'nenen' always with Mama
;;still a cute n manja shangat2..doesnt want to hold ur milk bottle @ Bs home..separation anxiety..nnt kalo pgg botol sure kena tinggalkn n minum sorang2..hihi..clever boy..
;;strangers anxiety - this is good.u doesnt want stranger to old u or not u'll scream.
hmm..another month u'll reach 1 year..oohh time flies so fast..there's a lot of birthday invitations but sorry we cant make it.Anyway, Happy Birthday to Alisha, Rikazz, Kakak Ticha. Many happy returns..May Allah bless us..

::mama's diary::





















Since Mama starts going to school in afternoon session (mood-try to be comfortable), let's check Mama's diary every day before I off to school.




Monday 4/1

It was not so hard becoz Papa was with us..thanx to P2 (bos yg sgt prihatin sbb bg cuti bila first day school.Org lain antar anak masuk skolah but Papa, antar Mama.hehehe)
Mama cooks for lunch (I didnt eat coz too nervous..hahaha..Teacher also feels nervous)
make up Aqeel Haziq n send him to Bs at 11:30 a.m. Arrive school @ 12 noon.

8 hours left my baby @home. Arrive home during Maghrib n fetch him. He missed me a lot..takmo berenggang langsung..balik2 terus selak baju cari nenen..huhu,pity him..So, bf him while express Bm..Aqeel slept late at night.and unlatched from Mama..penat dowh...bila lepas je dia terbangun..



Tuesday 5/1

Begin my day early coz Papa is going to work. Prepare breakfast n Aqeel Haziq wakes up to bye-bye papa..Cry when Papa went to work. Mama cook only for his lunch during his nap time..Mama is having lunch @ da canteen.Send him off to Bs at 11 a.m. Arrive home safely during Maghrib. Aqeel is already @home with Papa..He finished 3bottles of ebm..huhu.


Wednesday 6/1

Aqeel woke up early and after Papa went to work, he played n poopoo..He took his shower early and his Bs took him to buy breakfast.Mama starts laundry n cook while he was with Bs.Menu for the day;light n easy..chicken soup,fried chicken n salad.Send him 15min b4 eleven coz Mama need time to make up n EAT. Express Bm @ school n arrive home maghrib.Dinner @ home. Aqeel slept late..(balas dendam dgn Papa n Mama)

Thursday 7/1
As usual, after breakfast we'll go morning walk for a while.then, Aqeel took his shower.While he's playing I try to complete my school task.it wasn't succesfull coz Aqeel wont let me write.He's so attracted to my record book..Did some house chores..lipat baju skit,kemas itu ini..While he took his nap, I prepare myself to work. Off to school @ 11a.m.Express Bm @ school.Arrive home early n dinner @ outside.



Friday 8/1

It was raining all day. Aft do laundry, (sidai baju,lipat kain) ,cook porridge, rice, and golek2 wit Aqeel.I took my shower during his nap.a bit late coz he cried n wanted to bf some more. Off to school @ 1130a.m. a short day I guess..Arrive home n it was raining all day..I hate driving while raining..n the light from sunset makes me uncomfortable..silau..Alhamdulillah arrive @ 730..there's a lot of cars than usual due to Program Juara Rakyat @ Bukit Sentosa n I can drive 60-70kmph during raining. Arrive home n aft perform Maghrib, staterd to cook..menu: sardin n salad.Papa bought kurma ayam..Aqeel was so tired n slept aftr Mama bf him..Woke up @ 9 p.m..I was tired too but my baby needs me..he latch-on me all night..i feels thirsty,dehydrated coz he bf non-stop..what shud I do????


















Sunday, January 3, 2010

::It's new year, Mama::

It's new year..n what is my wish for my handsome angel..
::Achieve bf target - 1 year
::Walk as soon as possible
::Talk
::Learn alphabet, jawi
::Salam
::Recite doa
::give him a new 'friend'

hehehe..see I got many things to list down here but better stop it coz I'm afraid I cant achieve it..

p/s Awak yg anonymous; this is my writing n if u feel annoyed of it please bring up your cursor to the X tab n click it..TQ..no need to leave your comment as I dont need it.

Saturday, January 2, 2010

::satisfied on ebm::

Alhamdulillah, sepanjang cuti ni Mama dpt jgk buat stok ebm utk si tecik ni..so, dh penuh balik freezer Mama..I'm satisfied with it..dpt dlm 20 bottles tu kira sgt2 beruntung..jadual pumping suka hati..hehehe...yela,dgn bdk kecik yg sgt lasak skrg ni, susah mama nk concentrate..Mama mengepam dia pun sibukla nk mengepam..kalo tak dpt, dia sibuk nk bf yg sblh lg..huhuhu...byk akal..

Mama dh tak perlu risaukan aqeel bila pegi skolah..sbb dia sgt behave dgn mamaAwe n babah..aritu mamaAwe n babah bwk dia pegi Damansara smpai maghrib baru blk..dia tk merengek pun..Alhamdulillah..he's such a big boy..